MÄTANVISNING

Mätanvisning

Börja med att ta ut de fyra punkterna på hunden; manken, bröstbenet, ca en fjärdedel av hundens rygg och där bröstkorgen slutar på undersidan av magen. Var extra noga med de röda och gröna linjerna då det är dessa två som är viktigast och oftast blir fel, den blå och gula linjen är inte hela världen om det inte blir exakt på centimetern.

 

Röd linje

Den röda linjen går från manken till strax nedanför bröstknappen. Bröstknappen kan du känna mitt på hundens bringa där bröstbenet slutar. Det känns som en hård knöl och sitter precis under halsens början. Den här linjen är en av de viktigaste att få till och det vanligaste felet är att den blir för kort så att halsen blir för trång. Var därför noga med att mäta så att selen hamnar någon cm ner på bröstbenet och inte för högt upp på halsens mjuka delar (särskilt om hunden drar eller kastar sig i kopplet), selen ska inte kunna trycka över halsen. Gör hellre halsen lite för stor än lite för liten.

 

Ange vad måttet av den röda linjen blir endast på ena sidan av halsen/bogen, inte det totala måttet för hela omkretsen.

 

Blå linje

Mät från manken till ungefär en fjärdedel av ryggen. Den här kan ibland mätas för långt på ryggen, linjen ska vara kort. Om man mäter för långt har den bakre delen av selen en tendens att rotera och hela selen hamnar snett på hunden (särskilt stora hundar), selen blir mycket mer stabil om den blå linjen hålls kort. På stora raser (ex. Borzoi) rekommenderas ca 14-15 cm, mellanstora raser (ex. Whippet) 11-13 cm och mindre raser (ex. Sheltie) 7-9 cm.

 

Grön linje

Mät från bröstknappen, ner mellan frambenen så att linjen slutar bakom bröstkorgen på undersidan av magen. Känn var bröstkorgen slutar och det börjar smalna av mot midjan på de mjuka delarna, precis där ska remmen ligga. Det här är ett särskilt viktigt mått om man vill ha en rymningssäker sele och det är vanligt att den mäts för kort. Linjen ska vara lång och räcka ända bak till bakom bröstkorgens kant (se bilder i galleriet). Om den här linjen blir för kort resulterar det i att den gula linjen hamnar för långt fram och hunden kommer kunna komma ur selen. Om du väljer mellan två mått, ta det lite längre måttet.

 

Gul linje

Mät omkretsen runt hundens mage och ange det totala måttet, inte ena sidan. Den gula linjen ska gå snett ner från den blå linjen till den gröna, linjen ska inte vara lodrät ner. Om linjen inte går snett över bröstkorgen är antingen den blå linjen för lång, eller den gröna för kort. Denna rem är den enda som går att reglera. Om du är osäker på måttet, låt det hellre vara lite för litet än lite för stort. Remmen kan nämligen spännas ut och göras större, men den kan inte spännas åt och göras mindre än det angivna måttet.

MÄT NOGA, gärna flera gånger! Jag kommer sy efter de mått jag får och får jag fel mått, kommer selen få fel storlek. Ett tips är att vara två när man mäter, det brukar gå lätttare när man hjälps åt. Tveka inte att fråga om du är osäker på något, jag hjälper dig gärna! Hör i så fall av dig till lyckohunden@gmail.com. Det är kunden som ansvarar för att måtten blir korrekta, det är ingen ångerrätt på måttbeställda varor. Skulle det bli fel och något måste justeras kan jag göra det mot en avgift. Om det däremot är jag som har gjort fel, rättar jag självklart till det utan extra kostnad.

Referensmått

Nedan finns måtten på några av de raser som jag sytt flest selar till där selarna suttit korrekt på hundarna. Det är inte meningen att man ska kopiera måtten rakt av, utan endast användas som en hjälp när man mäter sin egen hund. Alla hundar är unika och har lite olika form, därför är det viktigt att man mäter ordenligt så att selen kommer passa just sin egen hund. Det är endast måtten på ett fåtal raser som visas, om man har en annan ras eller en blandras kan man försöka titta på någon av de raserna som liknar mest storleksmässigt.

Podenco Español

Hane Tik

Röd: 23-25

Blå: 12

Grön: 27-30

Gul: 47-50

Whippet

Hane Tik

Röd: 24-26 24-25

Blå: 12-13 12

Grön: 31-35 31-35

Gul: 47-52 48-54

 

Saluki

Hane Tik

Röd: 31-35 26-28

Blå: 13-14 12-13

Grön: 45-46 40-42

Gul: 55-61 48-66

Borzoi

Hane Tik

Röd: 34-35 32-34

Blå: 15 14-15

Grön: 48 47-48

Gul: 75-80 66-74