UTBILDNING AV ASSISTANSHUND

Utbildning av assistanshund

 

Detta är en kortfattad beskrivning av hur Service- och Signalhundsförbundet går tillväga för att utbilda ett assistanshundsekipage.

 

Att utbilda en assistanshund kräver både tid, kunskap och pengar. Det tar ca ett år för en hunden att bli färdigutbildad. Inte heller vilken hund som helst kan bli assistanshund. Det första man gör är ett vanligt BHP (Beteende- och personlighetsbeskrivning) eller MH (Mentalbeskrivning hund), samt en hälsoundersökning hos veterinär. När hunden godkänts görs lämplighetstest och inprovning för att se om hunden har de egenskaper som krävs för att bli just den typ av assistanshund som det är tänkt. Här tittar man t.ex. på arbetsvilja, uthållighet, följsamhet, fokus, avkoppling och hur den reagerar i olika miljöer. Hunden är ju i det är läget ganska ung och otränad, så det man tittar på är inte färdiga beteenden, utan mer mentalitet och potential för utveckling.

 

När hunden är godkänd på lämplighetstestet kan den påbörja sin utbildning inom sitt specialområde tillsammans med sin förare. Under utbildningens gång har föraren regelbunden träning tillsammans med instruktör, men mycket av träningen sker på egen hand mellan träffarna. Många förare blir förvånade över hur mycket tid och jobb det är att träna en assistanshund, det krävs därför att man verkligen har viljan, intresset och orken för att det ska lyckas. Föraren får gå en förarutbildning tillsammans med sin hund som i regel är 3-4 dagar lång. Slutligen får hunden genomgå en examen och om den godkänns tilldelas hunden det tjänstetäcke som den ska bära under arbete och föraren får legitimation. Därefter görs årliga kontroller av hunden för att se att den bibehåller sina kunskaper. De flesta assistanshundar går i pension vid ca 10 års ålder.

 

Läs mer om utbildningsprocessen på Service- och Signalhundsförbundets hemsida:

- Utbildning